درای وال (Drywall)، که در فارسی به آن دیوار خشک میگویند، اصطلاحی در فرهنگ ساختوساز خشک (Dry Construction Industry) است. در صنعت ساختمانسازی، دیوار خشک در مقابل دیوار بنایی یا ماسونری (Masonry Wall) قرار میگیرد. اما منظور از دیوار ماسونری چیست؟ دیوار ماسونری دیواری است که در آن از آجر، سفال، بلوک سیمانی و ... با ملات به عنوان مصالح چسباننده استفاده میشود.
پس درای وال چیست؟ Drywall دیواری است که در آن پوششهای ورقهای مختلف مانند صفحات روکشدار گچی یا تخته سیمانی الیافی با پیچ، میخ و گاهی پرچ روی زیر سازی کناف دیوار خشک نصب میشوند .همانطور که اشاره کردیم، دلیل اینکه به این سازه دیوار خشک میگویند، عدم استفاده از ملات به عنوان مادهای تر است.
خوب است بدانید که در صنعت ساختمانسازی گاهی به پوششهای متداول Drywall مانند پلاستر بردها، گچ برگ، شیت راک و وال برد هم دیوار خشک گفته میشود. سایر اصطلاحات برای دیوار خشک هم عبارت است از: درای وال کناف و دیوار خشک کناف. علت این نامگذاریها این است که شرکت کناف ایران استفاده از Drywall را در کشور توسعه داده است.
درای وال پانل گچی
درای وال پانل گچی سادهترین و رایجترین نوع Drywall است. معمولا در مکانهایی که کاربری و شرایط خاصی ندارند، درای وال پانل گچی ساده (Regular Board) به کار میرود.
این نوع از درای وال کناف در مکانهای مانند آشپزخانهها و سرویس بهداشتیهای بهداشتی نصب میشود. دیوار خشک مقاوم در برابر رطوبت (Moisture Resistant Board) برای فضاهایی که رطوبتشان کمتر از 90% است به خوبی عمل میکنند. این سبک مصالح را در رنگ و طرح میتوان با سرامیک کف آشپزخانه هماهنگ در نظر گرفت.
این مدل دیوار خشک کناف از پنلهایی با الیاف و شیشه تشکیل شده، و در برابر حریق بسیار مقاوم است. دیوار خشک مقاوم در برابر آتشسوزی، در صورت بروز حادثه تا 3ساعت دچار حریق نمیشود.
این مدل بسیار مقاوم در مکانهایی کاربرد دارد که هم رطوبت بالاست، و هم خطر حریق وجود دارد؛ مانند چاههای تاسیساتی. این پنلها در زبان انگلیسی به Fire & Moisture Resistant Board معروف هستند.
درای وال سمنت یک دیوار سبک است که در دیوارهای داخلی که همیشه با آب در تماس هستند، به کار میرود. درای وال سمنت هم یکی از انواع دیوار خشک است که کاربرد قابل توجهی دارد.
سرعت اجرای بالای اجرای دیوار درای وال یکی از مزایای بسیار مهم Drywall است. اجرای دیوار خشک تا ۴ برابر سریعتر از دیوارهای سنتی انجام میشود، و نیازی به تمیزکاری پس از نصب هم ندارد.
این مزایا اجرای دیوار خشک را مخصوصا برای بازسازی خانههای قدیمی به یک گزینه فوقالعاده تبدیل میکند.
معایب درای وال در مقایسه با مزایای متعدد آن زیاد به چشم نمیآید. مهمترین مواردی که به عنوان معایب Drywall ذکر میشوند اینها هستند:
مهمترین اجزای درای وال کناف که در اجرای درای وال به کار میروند عبارت است از: رانر، استاد و پنل.
پس از نصب تمام اجزای دیوار خشک در روند اجرای دیوار درای وال، کار درزگیری صفحات با نوار و بتونه مخصوص انجام میشود. با اینکار سطح یکپارچه شده، و امکان اجرای رنگ، کاغذ دیواری، کاشی و پوششهای دیگر روی آن فراهم میشود.